سالیسیلیک اسید چیست
متخصصان پوست چندین ترکیب و مواد را برای جوش صورت و آکنه پیشنهاد کرده اند. برخی از این مواد باید توسط پزشک تجویز شوند و برخی دیگر را می توان بدون نسخه تهیه کرد. اسید سالیسیلیک یکی از موادی است که فرآورده های آن حاوی دوز مشخصی از آن بدون نسخه قابل تهیه است. این ماده در بسیاری از محصولات درمان کننده و پیشگیری کننده از آکنه و جوش صورت وجود دارد. از ژل های شستشوی صورت گرفته تا انواع تونرها و سرم ها.
این ماده نوعی بتا هیدروکسی اسید است که با لایه برداری پوست و پاکسازی منافذ باز پوست، آکنه را کاهش می دهد. این ماده در بسیاری از محصولات بدون نسخه برای مبارزه با آکنه به فروش می رسد. همچنین، اسید سالیسیلیک در بسیاری از داروهای تجویز شده توسط پزشکان برای مبارزه و پیشگیری از آکنه وجود دارد. این ماده در درمان جوش های سرسیاه و سرسفید عملکرد موثری دارد و می تواند در پیشگیری از بروز این نوع جوش ها نیز موثر باشد.
در این مقاله ابتدا به معرفی اسید سالیسیلیک چیست می پردازیم و سپس در مورد عوارض آن، دوزهای مجاز و فرآورده های حاوی این ماده توضیحاتی را در اختیار شما قرار می دهیم. پس با ما تا انتهای مقاله از آسو هلدینگ همراه باشید.
سالیسیلیک اسید چه عملکردی بر روی آکنه چه دارد؟
هنگامی که منافذ پوست با سلول های مرده، چربی و مواد آرایشی روی پوست مسدود میشوند جوشهای سرسیاه و آکنه زمانی روی پوست ظاهر میشوند. سالیسیلیک اسید به پوست نفوذ می کند و سلول های مرده پوست را که باعث جوش و آکنه می شوند، از بین می برد. بنابراین، با تمیز کردن منافذ، جوش ها سریع تر بهبود می یابند و از ایجاد جوش های جدید هم جلوگیری می شود.
برای دیدن تاثیر استفاده از این ماده بر روی پوست خود باید حدود 6 هفته به آن مهلت دهید. اگر بعد از شش هفته تغییری در پوست خود مشاهده نکردید، به متخصص پوست مراجعه کنید.
نوع و دوز توصیه شده اسید سالیسیلیک برای درمان جوش و آکنه چگونه است؟
با توجه به نوع پوست و وضعیت فعلی آن، متخصصان پوست دوزها و اشکال مختلفی از این ماده را توصیه می کنند. آنها همچنین توصیه می کنند قبل از شروع استفاده از محصولات حاوی این ماده، مقدار کمی از محصول را در ناحیه کوچکی از پوست خود به مدت دو تا سه روز قرار دهید تا مطمئن شوید که به محصول حساسیت ندارید.
کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده استفاده از اشکال و دوزهای مختلف اسید سالیسیلیک را به شرح زیر توصیه می کند:
ژل حاوی 2 تا 7 درصد باید یک بار در روز استفاده شود.
لوسیون حاوی 2 درصد را می توان بین یک تا سه بار در روز استفاده کرد.
در صورت لزوم می توان از پماد حاوی 3 درصد استفاده کرد.
پدهای حاوی 0.5 تا 2 درصد را می توان یک تا سه بار در روز استفاده کرد.
در صورت لزوم می توان از صابون های حاوی 0.5 تا 3 درصد استفاده کرد.
محلول 0.5% تا 2% را می توان یک تا سه بار در روز استفاده کرد.
دوزهای بالاتر از این ماده در درمان آکنه، جای آکنه، لکه های ناشی از افزایش سن و ملاسما به عنوان محصولات پیلینگ و لایه بردار تجویز می شود.
قبل از اینکه با غوارض جانبی سالیسیلیک اسید آشنا شوید بهتر است در رابطه با محصول پد رتینول تنورا که جز بهترین محصولات است آشناییت پیدا کنید.
عوارض جانبی
اگرچه این نوع ماده به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود، اما با استفاده زودهنگام می تواند باعث تحریک پوست شود. همچنین می تواند بیش از حد پوست را لایه برداری کند و منجر به خشکی و تحریک احتمالی پوست شود.
از دیگر عوارض مصرف این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بی حسی یا سوزش پوست
خارش
لایه برداری
لکه های قرمز و ملتهب
قبل از شروع استفاده از سالیسیلیک اسید باید به نکاتی توجه داشته باشید
اگرچه سالیسیلیک اسید یکی از داروهای بدون نسخه است و می توانید آن را بدون نسخه از داروخانه ها یا فروشگاه های مراقبت از پوست خریداری کنید، اما در برخی موارد قبل از شروع مصرف این ماده باید با متخصص پوست مشورت کنید. در موارد زیر قبل از شروع مصرف این ماده با پزشک خود مشورت کنید.
آلرژی: اگر تا به حال واکنش آلرژیک به اسید سالیسیلیک یا سایر داروهای موضعی داشته اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف در کودکان: کودکان ممکن است در معرض خطر بیشتری برای تحریک پوست باشند. قبل از استفاده از محصولات حاوی این ماده با پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی: برخی داروها می توانند با اسید سالیسیلیک تداخل داشته باشند و مضر باشند. اگر از داروهای خاصی استفاده می کنید، قبل از استفاده از محصولات حاوی این ماده با پزشک خود مشورت کنید.
اگر از بیماری های زیر رنج می برید، قبل از شروع مصرف این ماده با پزشک خود مشورت کنید:
بیماری کبد
بیماری کلیوی
بیماری عروق خونی
دیابت
آبله مرغان
آنفولانزا
بر اساس تحقیقات، این ماده برای زنان باردار یا شیرده بیخطر نیست، اما باید با پزشک خود در مورد وضعیت خود، بهویژه داروهای دیگری که مصرف میکنید یا هر گونه شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشید، صحبت کنید.
مطلب مرتبط : بهترین پاک کننده صورت
در اینجا برخی از محصولات مفید و موثر حاوی اسید سالیسیلیک آورده شده است
در این قسمت از مقاله به معرفی چند محصول مفید و موثر برای کنترل آکنه می پردازیم که حاوی اسید سالیسیلیک هستند.
ژل شستشوی صورت نیتروژنا مدل سالیسلیک
سالیسیلیک اسید برای آکنه نیز مفید است. این ژل شستوشو از برند نیتروژنا فاقد چربی و غیر کومدون زا است و اگر پوست مستعد آکنه دارید، این محصول حاوی اسید سالیسیلیک می تواند ضمن پاکسازی پوست از جوش و آکنه جلوگیری کند.
ژل شستشوی صورت سراوی مدل سالیسیلیک
فوم شوینده صورت مخصوص پوست های چرب و مستعد آکنه با فرمول حاوی اسید سالیسیلیک و نیاسینامید یا ویتامین B3 با پاکسازی عمیق پوست و نفوذ به منافذ، در بهبود بسیاری از مشکلات پوستی موثر است. این محصول غیر کومدون زا بوده و منافذ را مسدود نمی کند. علاوه بر این فرمول بدون عطر این ژل با اسید سالیسیلیک برای پوست های چرب، مستعد آکنه و حساس مناسب خواهد بود.
تونر پاک کننده صورت ایلابر مدل سالیسیلیک
اگر مستعد جوش صورت هستید، تونرهای سالیسیلیک یکی از محصولاتی هستند که می توانید به پوست خود اضافه کنید. تونر پاک کننده صورت ایلابرمدل سالیسیلیک از جوش های آکنه جلوگیری می کند و در عین حال منافذ را تمیز می کند و pH پوست را با اسید سالیسیلیک تنظیم می کند.
سرم پوست وزه مدل سالیسیلیک
همانطور که در قسمت های قبلی مقاله ذکر شد، می توانید اسید سالیسیلیک را به اشکال مختلف به روتین پوست خود اضافه کنید. سرم های پوستی حاوی این ماده می توانند نقش موثری در پیشگیری و درمان جوش و آکنه داشته باشند. سرم پوستی وزه مدل سالیسیلیک دارای عصاره چای سبز و اسید سالیسیلیک بوده وباعث درخشش، مرطوب و پرشدن پوست میشود. این سرم فاقد چربی اضافه است و خیلی سریع توسط پوست جذب می شود.
کرم ضد جوش ونزن مدل سالیسیلیک
این کرم از برند معروف ونزن یک کرم صورت ضد جوش و آکنه حاوی اسید سالیسیلیک با خواص درمان سریع آکنه و جوش، ترمیم و بازسازی پوست و کنترل چربی و PH پوست صورت می باشد.
سخن پایانی
اگر دچارجوش صورت یا آکنه هستید، محصولات حاوی اسید سالیسیلیک ممکن است مفید باشند. این ماده را می توانید به صورت ژل شستشو، سرم، تونر، کرم و … در روتین پوستی خود بگنجانید. در صورتی که اگر آکنه شدید دارید، می توانید برای تجویز دوزهای بالاتر از این ماده به پزشک مراجعه کنید. اگر می خواهید بدون تجویز پزشک از این ماده استفاده کنید به موارد احتیاط درمصرف که درمقاله ذکر شده توجه کنید.